Rødtangen

 

Rødtangen is een klein paradijs op aarde. Hier vind en voel je de rust dagelijks om je heen. Het bos en de zee ligt voor je voordeur. Hier is het genieten.

Rødtangen is een kleine "vlek" die min of meer bij het dorpje Holmsbu hoort.

 

Rødtangen ligt in ongeveer 40 km. ten zuiden van de hoofdstad Oslo, en wordt gekenmerkt door zijn vele vakantiehuizen. In vroegere dagen was Rødtangen een attraktieve badplaats en een dampschip zorgde er aan het eind van de 18e eeuw dan ook voor dat families uit vooral Drammen in de weekenden aan het strand konden vertoeven. De prachtige natuur en prachtige beliggenheid aan het Drammensfjord zorgt er dan ook voor dat het hier in de zomer krioelt van toeristen. Maar ook al woon ik zelf letterlijk naast de plaatselijke camping, toch merk ik weinig van de toeristen. De mensen die hier een vakantiehuis bezitten zijn voornamelijk de welgestelden uit Oslo en Bærum (zeg maar het Noorse Wassenaar). Resultaat is dat de hapjes en drankjes in de lokale horeca torenhoog zijn. Op dit moment zijn er wel ongeveer 30 personen die vast hier op Rødtangen wonen.

Op de website van Rødtangen camping zijn wat meer foto's te zien van mijn direkte woonomgeving. Klik op Galleri en je krijgt een fotooverzicht van de camping en de omgeving.

 

 

 

Uit de oude doos

Op de site Historieboka.no vond ik het volgende artikel over Rødtangen:

 

Zomerparadijs Rødtangen

 

Met het stoomschip was het niet ver om het zomerparadijs Rødtangen te bereiken. De hele zomer waren moeders en kinderen daar, terwijl vader zijn kantoor in de weekenden verliet om samen met ze te zijn.

 

Rødødtangen ontwikkelde zich tot badplaats in ca. 1870. Een voorwaarde dat het plaatsje een gewild reisdoel werd was het veerbootverkeer.  In de kranten van de regio Drammen verschenen er in die tijd advertenties waar mensen uit Hurum huizen te koop of kamers te huur aanboden aan badgasten. Zo ook in Rødtangen. In augustus 1879 verscheen er een artikel in Aftenposten over Rødtangen dat  volgens de krant ”ongeveer een behagelijke 2 uur durende stoombootreis van Drammen lag ”  (nu ca. 45. min. met de auto). In Rødtangen vond man in die tijd o.a. een tol- en vuurtorenstation. Vooral de vuurtoren was een attraktie die vele toeristen bezochten. De krant schreef verder dat de inwoners van Rødtangen voorna-melijk de kost verdienden met het loodsen van schepen, vissen en badgasten. Het aantal badgasten was groot, voornamelijk op zondagen.

 

Ook in de 1880-er jaren was het badverkeer groot, maar dat nam in de 90-er jaren duidelijk af. Een distriktarts schreef in 1903 dat ”Filtvet, Rødtangen en Holmsbu goed werden bezocht in 1903 na een rustigere periode. In 1890 kwam er namelijk veel tuberculose voor in dit gedeelte van Hurum en dat zorgde voor dat vele badgasten Rødtangen mijdden. Nadat alle huizen die door de tbc waren besmet gedesinfecteerd waren en Rødtangen een langere periode van de ziekte bespaard was gebleven, zochten de badgasten hun toevlucht weer tot de badplaats”

 

Literatuur: Eier, Sigfried L. 1969: Hurums historie, bind II. Drammen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noorwegen

 

Welkom in Noorwegen, eenuitgestrekt land met voor elk wat wils. Prachtige natuur, bruisend stadsleven, oorverdovende stilte, hoge bergtoppen, sneeuw en zon. Bijna iedereen die hier ooit geweest is, wil terug; nog meer beleven, nog meer genieten van de adembenemde grootse natuur.

Meer weten? Bekijk hier de website van visitnorway.
 

Links

 

Algemeen

Noorwegen info & mediaInformatie over Noorwegen.

 

Wonen en werken

Norks.nlDe website over werken en wonen in Noorwegen.

 

Reizen naar en in Noorwegen

Zin om naar Noorwegen op vakantie te gaan? Of wellicht op bezoek te komen? Kijk hier hoe je hier naartoe kunt komen: Reizen naar Noorwegen of hier: Norsk.nl: reizen naar Noorwegen.

 

Informatie over reizen in Noorwegen vind je hier: Reizen in Noorwegen.

 

 

 

 

 

 

 Rødtangen & Noorwegen